Centar za primenjenu istoriju, u sklopu programa javnih časova o istoriji ’90ih godina – „Potisnuta sećanja“, podržanog u 2019. od strane Rekonstrukcije Ženski Fond, organizovao je u maju mesecu dva javna vođenja na lokacije u centru grada koje govore o sukobima ’90ih godina.

Srednjoškolci/ke završne godine Železničke škole u Beogradu su 14. maja imali priliku da čuju o tome šta znači memorijalizacija i kultura sećanja, kako se društvo u Srbiji seća devedesetih godina i sukoba u toj deceniji, kako se zvanična istorija seća NATO bombardovanja i šta je izostavljeno u tom sećanju, i na koji način se u javnom prostoru odnosimo prema sećanju, žrtvama i učesnicima ratova. Nakon razgovora, srednjoškolci su obišli postojeće spomenike u Tašmajdanskom parku koji su posvećeni sukobima ’90ih godina, kao primer memorijalizacije u Srbiji koja se odnosi na ovu deceniju.

Drugo javno vođenje posvećeno obeleženim i neobeleženim mestima sećanja na sukobe ’90ih u centru grada, organizovano je 18. maja za širu javnost. Najveći deo grupe koja je učestvovala u vođenju činili su studenti/kinje master studija na odeljenu za Andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom ovog javnog časa, grupa je posetila lokaciju u Svetogorskoj ulici i mesto gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, bombardovanu zgradu RTS-a, spomenike u Tašmajdanskom parku koji su posvećeni NATO bombardovanju i sukobima ’90ih, panoe na kojima su fotografije žrtava sukoba na Kosovu postavljene ispred Savezne skupštine, i spomenik na Savskom trgu.

Javne časove o mestima sećanja na sukobe ’90ih vodila je saradnica CPI, Jasmina Lazović.