Izložba: Spašavanje Srbije u Istorijskom muzeju Srbije

Centar za primenjenu istoriju od 11. do 28. februara 2019. godine gostuje u Istorijskom muzeju Srbije sa izložbom „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“. Izložbu su 11. februara svečano otvorili direktorka muzeja Dušica Bojić, autor izložbe Milovan Pisarri i zamenik ambasadora SAD u Srbiji Kurt Doneli.
Izložba je deo istoimenog istraživačkog projekta koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa važnim događjem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata. Javnost će po prvi put videti arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće tekstove koji svedoče o dešavanjima u Srbiji 1915. godine, epidemiji tifusa i dolasku stranih medicinskih misija u Srbiju, sa fokusom na američkoj misiji. Na izložbi će biti predstavljen i prateći katalog sastavljen od arhivske građe i istorijskih tekstova.

Javno vođenje kroz izložbe će biti organizovano u subotu 16. februara 2019. s početkom u 17 časova. Kroz izložbu će voditi njen autor, istoričar Milovan Pisarri.

Izložba je tokom 2018. i 2019. godine gostovala u Šapcu, Boru, Novom Sadu i Užicu.
Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.