Javni čas:

Beogradska mesta sećanja na sukobe 90ih

Centar za primenjenu istoriju (CPI) organizuje u nedelju 7. oktobra dvočasovno vođenje kroz uži centar Beograda, tokom kojeg ćemo obići, kako obeležena, tako i neobeležena mesta sećanja na sukobe 90-ih, ali i na posledice autoritarnog režima Slobodana Miloševića. Planiran je obilazak više lokacija na kojima će se razgovarati o ulozi političkih partija, državnih institucija, medija i civilnog društva u iniciranju i raspirivanju ratova, ali i njihovom doprinosu memorijalizaciji. Tokom vođenja obići ćemo nekoliko spomenika osobama stradalim u sukobima i osvrnuti se na zakonsku regulativu o ratnim memorijalima. Cilj ovog programa jeste da sa učesnicima i učesnicama razgovaramo o dešavanjima u vezi sa sukobima iz prošlosti koja su poželjna da budu obeležena u javnom prostoru, kao i o onima koja još uvek ne dobijaju takvu mogućnost.
Uprkos dominantnom narativu da Srbija nije zvanično učestvovala u sukobima koji su se na prostoru nekadašnje Jugoslavije odvijali u poslednjoj deceniji XX veka, memorijalna obeležja postavljena na teritoriji Beograda govore suprotno. Iako zvanični Beograd uporno odbija da govori o odgovornosti za ratove koji su vođeni na teritorijama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, ali i same Srbije, desetine spomenika podignutih sa ili bez učešća lokalnih vlasti u suprotnosti su sa ovakvim tvrdnjama.
Vođenje počinje u 11 časova u Knez Mihailovoj ulici br. 35, ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti, a završava se na platou preko puta Glavne železniče stanice.
Prijave do petka 5. oktobra na: office@cpi.rs
Šetnju će voditi Jasmina Lazović, saradnica Centra za primenjenu istoriju.