Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane da se u subotu 15. juna 2019. godine pridruže javnom času o deportaciji Roma u logor Topovske šupe.

Okupljanje je u 12.00 časova u Čuburskom parku (ćošak Čuburske ulice i Cara Nikolaja), odakle će se peške ići do mesta gde se nalazio logor.

Javni čas vodi istoričar Milovan Pisarri, direktor CPI.

Učešće je besplatno. Prijava je obavezna, mole se zainteresovani da pošalju mejl prijave na office@cpi.rs. Broj učesnika/ca je ograničen iz tehničkih razloga.


U blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe. Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma. O Topovskim šupama se i dan danas, nažalost, jako malo zna.
Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

Javno vođenje se organizuje u okviru projekta „Mapiranje Holokausta – logor Topovske šupe“ koji Centar za primenjenu istoriju sprovodi uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

Više informacija: http://topovskesupe.rs/