Javno vođenje “O čemu govore mesta sećanja kojih nema – Antiratni otpor tokom devedesetih u Beogradu”

Centar za primenjenu istoriju organizuje u subotu, 20. aprila 2019. godine, javno vođenje kroz uži centar Beograda, tokom kojeg ćemo obići neke od ključnih lokacija antiratnog otpora u javnom prostoru tokom prvenstveno prve polovine devedesetih u Beogradu.

Okupljanje je u 12 časova ispred Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana, br. 48).

Javno vođenje je besplatno i svi koji žele da prisustvuju treba da se prijave slanjem mejla na office@cpi.rs, do četvrtka 18. aprila.

Šetnju će voditi Marijana Stojčić, saradnica Centra za primenjenu istoriju.

Program javnih vođenja „Potisnuta sećanja“ o istoriji devedesetih godina podržala je Rekonstrukcija Ženski Fond.
___________________________________________________
Iako bi formulacija da ne postoji sećanje na otpor ratu/ovima tokom 90-ih delovala prejako, ona svakako stoji kada je u pitanju javno i zvanično sećanje u Srbiji. Sećanje na različite antiratne akcije i inicijative koje su postojale u tom periodu danas opstaje uglavnom samo na nivou ličnog sećanja njihovih učesnika i učesnica ili (mada i to ne uvek) uskih aktivističkih grupa kao deo njihove aktivističke istorije. Deo odgovora na pitanje kako je moguće da je Miloševićev ratni režim opstao tako dugo uprkos svojim poraznim efektima, moguće je pronaći i u njegovoj sposobnosti razaranja alternativa u čemu je rat bio vitalni činilac. Ovo vođenje će biti posvećeno podsećanju na jednu takvu alternativu: istoriju otpora ratu u Beogradu tokom 90-ih godina, njegovim mogućnostima i ograničenjima, načinima na koji je on korespondirao sa širim društveno-istorijskim kontekstom, ali i razgovoru o čemu govore mesta sećanja na taj otpor koja ne postoje danas u javnom i političkom sećanju Srbije.
________________

“Potisnuta sećanja” je stalni program javnih časova Centra za primenjenu istoriju, o istoriji devedesetih godina. Glavni cilj programa je da se javnosti približe istorijske činjenice i marginalizovana istorijska zbivanja koja su ključna za razumevanje društvenih procesa danas. Javnost u Srbiji izložena je vladajućem narativu koji, u cilju očuvanja politika koje se zasnivaju na nacionalizmu, rasizmu i militarizaciji, ne govore o odgovornosti, pomirenju i poštovanju žrtava, kao ključnim mehanizmima za izgradnju kulture mira u našim društvima. Iz tog razloga, CPI tim, koristeći metodologiju “javne istorije” i “istorije izvan učionice”, otvara javni dijalog o temi sukoba iz ’90ih i raspadu Jugoslavije, i upotrebljava javne prostore koji kao mesta sećanja svedoče o ovim zbivanjima.