Centar za primenjenu istoriju je specijalizovan za mapiranje istorijskih lokacija i mesta stradanja koristeći digitalno mapiranje kao metod prezentacije istorijskih sadržaja. Kroz digitalno mapiranje istorijskih lokacija, CPI realizuje online edukativne platforme za širu javnost na kojima objavljuje digitalizovane arhivske dokumente, interaktivne mape i vremenske tokove istorijskih događaja, audio i video fajlove, fotografije kao i druge relevantne digitalne medije.

Mesta stradanja – prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj

Mapiranje lokacija mesta stradanja i masovnih streljanja Jevreja u Srbiji i Hrvatskoj u ranoj fazi Holokausta. Istorijski istraživač na ovom projektu Milovan Pisarri sproveo je terensko i arhivsko istraživanje ovih lokacija u Srbiji, i otkrio dve do sada nepoznate lokacije – Bubanj potok i Rakovicu.

Prezentaciju istraživanja i više informacija o projektu možete naći ovde: http://killingsites.org/

Projekat je sproveden od strane Saveza jevrejskih opština Srbije, Odseka za kulturalne studije Univerziteta u Rijeci i CIEH-a.

Oslobođenje Beograda

Prilikom obeležavanja sedamdesete godišnjice od oslobođenja Beograda (20. oktobar 1944), realizovana je mapa sa najvažnim pravcima kretanja jedinica jugoslovenske Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije. Kao baza je korišćena mapa Beograda iz 1944. godine, a podaci su preuzeti iz knjige Milana Radanovića Oslobođenje. Beograd 1944, Rosa Luxemburg Stiftung, Beograd 2014.

Autori mape su Milovan Pisarri i Đorđe Balmazović (škart).