Ispred Centra primenjenu istoriju, Milovan Pisarri, Nada Banjanin Đuričić i Marijana Stojčić prisustvovali su 17. marta 2019. godine obilasku Spomen područja Jasenovac koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem. Poseta je organizovana na dan godišnjice smrti Nade Dimić u sklopu događaja NištaTerorSamoNada – studijski posjet Jasenovcu.

U okviru jednodnevnog studijskog puta, pedesetak učesnika i učesnica imalo je priliku da uz stručno vođstvo Ive Pejakovića i Đorđa Mihovilovića, obiđe mesta koja su deo Spomen područja Jasenovac kao što je Stara Gradiška u kojem se nalazio logor u kojem su mučeni i ubijani civili tokom II svetskog rata (među njima i Nada Dimić) i Memorijalni muzej. Otežan pristup, zgrade koje čekaju neka bolja vremena za restauraciju i loše stanje spomenika posvećenog žrtvama ustaških zločina u Staroj Gradiški kao metafora ocrtavaju konture revizionističkih procesa koji predstavljaju zajedničku karakteristiku svih država nastalih na postjugoslovenskim prostorima: odricanje od antifašizma kroz sistematsko brisanje i/ili falsifikovanje antifašističke prošlosti, etnifikaciju antifašističkog pokreta, proglašavanje pripadnika kvislinških formacija žrtvama “komunističkog totalitarizma” i “zaštitnicima naroda”. U Hrvatskoj se nacionalistička revizija istorije ispoljava između ostalog, kao tolerisanje u javnom prostoru ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, ploča i insignija s ustaškim sloganima i simbolima i državnim pokroviteljstvima nad komemoracijama u Blajburgu kao “mestu stradanja nedužnih hrvatskih vojnika”[1].

Marginalizovanje Spomen područja Jasenovac kao mesta sećanja, ne samo na brutalnost fašističkih zločina prema onima koji su proglašeni nepoželjnim i inferiornim (kao što su Jevreji, Romi i Srbi), već i na zajednički antifašistički otpor u kome su učestvovali zajedno pripadnici/ce svih jugoslovenskih naroda, samo je logična posledica. O ovim i drugim pitanjima razgovaralo se nakon obilaska na panelu koji je bio organizovan u muzeju. U panel diskusiji o značaju kulture sećanja i dominantnim politikama sećanja na ovim prostorima, kao i gde su danas prostori za otpor i pobunu, učestvovali su pored Milovana Pisarrija i Marijane Stojčić, i Goran Zorić (Udruženje Kvart/ Prijedor) i Nikola Puharić (Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska/ Zagreb).