Projekat: Spašavanje Srbije. Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.

Tokom 2018/19, Centar za primenjenu istoriju realizuje projekat „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“ koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa jednim važnim istorijskim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu I svetskog rata.

Početkom 1915. godine u Srbiji je zavladala epidemija tifusa. Zbog jako teške situacije u zemlji, uzrokovane početkom Prvog svetskog rata, nedostatkom hrane i lošom higijenom, epidemija se brzo širila izazivajući veliku smrtnost među civilnim stanovništvom. U tom trenutku, zbog nedostatka bolničkog osoblja i lekova, Srbija nije bila u stanju da se suoči s ovom opasnom epidemijom.

Da bi se sprečila epidemija koja je pretila da postane svetskih razmera, fondacija „Rokfeler“ i Američki Crveni krst organizovali su misiju koju je vodio doktor Ričard Strong, jedan od najpoznatijih epidemiologa tog vremena. Američka misija stigla je u Srbiju u aprilu 1915, i, u saradnji sa vlastima u Srbiji, za samo nekoliko nedelja stavila situaciju pod kontrolu, suzbivši epidemiju upotrebom nove metodologije koja će kasnije biti definisana kao „sanitarna revolucija“.

U okviru projekta biće realizovana izložba koja će po prvi put prikazati arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove koji Američku misiju u Srbiji opisuju kao jedan vrlo važan istorijski događaj koji je ostao nepoznat široj javnosti a koji je preokrenuo ovu tešku situaciju sprečivši tako globalnu katastrofu. Publika će imati priliku i da se upozna sa istorijom Američkog Crvenog krsta i sa pisanjem svetskih medija o Srbiji tokom 1915. Na izložbi će biti predstavljena i mini publikacija sastavljena od arhivske građe i istorijskih tekstova. U okviru izložbe planirana su i javna vođenja i predavanja istoričara.

Izložba će biti prikazana u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu i Boru.

 

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.

US-Emb