Spašavanje Srbije. Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.

Kulturni centar Šabac, 15 – 24. novembar 2018.

Centar za primenjenu istoriju tokom 2018. i 2019. godine realizuje istraživački projekat „Spašavanje Srbije: američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“, koji za cilj ima upoznavanje javnosti sa jednim važnim istorijskim događajem koji je promenio istorijski tok u Srbiji i svetu u periodu Prvog svetskog rata.

U okviru projekta biće realizovana izložba koja će po prvi put prikazati arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove koji američku misiju u Srbiji opisuju kao jedan vrlo važan istorijski događaj koji je ostao nepoznat široj javnosti, a koji je sprečio globalnu katastrofu. Publika će imati priliku i da se upozna sa istorijom Američkog Crvenog krsta i sa pisanjem svetskih medija o Srbiji tokom 1915. godine. Na izložbi će biti predstavljen i prateći katalog sastavljen od arhivske građe i istorijskih tekstova. U okviru izložbe planirana su i javna vođenja i predavanja istoričara. Izloženi materijali će biti dostupni i onlajn na vebsajtu udruženja.

Otvaranje izložbe u Šapcu je 15. novembra u 18.00 časova, u Kulturnom centru Šabac. Izložba će biti otvorena do 24. novembra, a nakon toga će biti prikazana u Boru (28. novembar, Narodna biblioteka), Novom Sadu (13. decembar, Istorijski arhiv Vojvodine), Užicu (januar 2019., Užička gimnazija) i Beogradu (februar 2019, Istorijski muzej Srbije).

 

O projektu:
Početkom 1915. godine u Srbiji je zavladala epidemija tifusa. Zbog jako teške situacije u zemlji, uzrokovane početkom Prvog svetskog rata, nedostatkom hrane i lošom higijenom, epidemija se brzo širila izazivajući veliku smrtnost među civilnim stanovništvom. U tom trenutku, zbog nedostatka bolničkog osoblja i lekova, Srbija nije bila u stan ju da se suoči s ovom opasnom epidemijom.
Da bi se sprečila epidemija koja je pretila da postane svetskih razmera, Fondacija „Rokfeler“ i Američki Crveni krst organizovali su misiju koju je vodio doktor Ričard Strong, jedan od najpoznatijih epidemiologa tog vremena. Američka misija je stigla u Srbiju u aprilu 1915, i, u saradnji sa vlastima u Srbiji, za samo nekoliko nedelja stavila situaciju pod kontrolu, suzbivši epidemiju upotrebom nove metodologije koja će kasnije biti definisana kao „sanitarna revolucija“.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.
Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije.