Sačuvajmo Topovske šupe

Konferencija za štampu o inicijativi za očuvanje Topovskih šupa

 

Centar za primenjenu istoriju održao je 28. oktobra 2019. konferenciju za štampu povodom pokretanja inicijative za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe. Na konferenciji su govorili direktor Centra za primenjenu istoriju, Milovan Pisarri, predstavnik Jevrejske opštine Beograd, Brana Popović i predstavnik Nacionalnog saveta romske manjine, Zlatomir Jovanović. Konferenciju je moderirala novinarka Gordana Nešović.

 

 

Logor Topovske šupe bio je jedan od prvih logora u Evropi za Jevreje i Rome, kroz koji je između avgusta i novembra 1941. godine prošlo oko 5000 Jevreja i 1500 Roma koji su svi, sem retkih izuzetaka, ubijeni u masovnim streljanima na stratištima oko Beograda. Danas je lokacija bivšeg logora Topovske šupe zaboravljena, zapuštena i postoji velika opasnost da zgrade, koje su bile sastavni deo logora, budu uništene zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

 

Inicijativa za očuvanje Topovskih šupa deo je projekta „Mapiranje Holokausta – očuvanje logora Topovske šupe“, koji podržava Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust, Claims conference, Savez jevrejskih opština Srbije i Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Projekat vodi Centar za primenjenu istoriju u partnerstvu sa nemačkom organizacijom Culture and more.

 

Više o projektu i inicijativi za očuvanje Topovskih šupa

http://topovskesupe.rs/

 

Izveštaj dnevnog lista Danas sa konferencije

https://www.danas.rs/drustvo/pisarri-zastititi-nekadasnji-logor-topovske-supe-od-propadanja/

 

Video sa konferencije