Festival javne istorije u Beogradu, Kruševcu, Zaječaru i Zrenjaninu

U maju i junu 2021. godine Centar za primenjenu istoriju organizuje prvi festival javne istorije u Srbiji. Ova tradicionalna manifestacija koja se u mnogim zemljama godinama redovno održava ima za cilj upoznavanje javnosti sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama, promovišući novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.
Kroz različite javne događaje poput izložbi, pozorišnih predstava, javnih vođenja i diskusija o istoriji se razgovara na drugačiji način od uobičajenog. Ovim festivalom želimo da u javnom prostoru otvorimo, pitanja o povezanosti prošlosti, sadašnjosti i mogućih budućnosti. Šta (ne)učimo iz istorije? Kome ona pripada? Koga u njoj nema? Čemu još istorija? Ovo su samo neke od tema koje ćemo otvarati na različite načine.  
Tokom prvog izdanja festivala, govorićemo o antifašističkom otporu, istoriji feminističkog organizovanja i Nedi Božinović, životu Roma/kinja u Beogradu do Drugog svetskog rata, antiratnom pokretu i protestima devedesetih, Zaječarskoj gitarijadi,  o načinu pisanja istorije i njenoj zloupotrebi, kao i o mnogim drugim temama. 
Festival javne istorije - Čemu još istorija? se organizuje na četiri lokacije: u Kruševcu, Zrenjaninu, Zaječaru i Beogradu.