Program II Festivala javne istorije

U periodu od 18. do 21. maja 2023. godine Centar za primenjenu istoriju organizuje u Beogradu drugi Festival javne istorije „Devedesete: Strategije preživljavanja i nasleđe“.

 

Želja nam je da kroz festival otvorimo prostor za kritičko promišljanje naše nedavne prošlosti i nasleđa devedesetih godina prošlog veka, kao i načina na koji ova dekada i dalje oblikuje današnjicu. 

 

Otvaranje Festivala predviđeno je za četvrtak, 18. maj u 18 časova u prostoru Magacin, Kraljevića Marka 4-8. 

 

Tokom četiri dana njegovog trajanja na različite načine razgovaraćemo o tome kako je izgledalo preživljavanje devedesetih, kako su se strah i beznađe artikulisali kroz otpor ratovima koji su obeležili ovu dekadu, kako su se preplitale muzika i politika, koje su posledice političke, socijalne i ekonomske tranzicije koja se u tom periodu odvijala, ali i kako se danas sećamo devedesetih u Srbiji i regionu na državnom i društvenom nivou i šta to govori o sadašnjici.

 


Festivali javne istorije su tradicionalne manifestacije koje se u mnogim zemljama redovno državaju, promovišući novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, jednakosti, demokratiji i solidarnosti i upoznajući javnost sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama. 

 


Drugi Festival javne istorije u Srbiji se organizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), Rekonstrukcije Ženski fond i Fondacije Hajnrih Bel.

 

Program možete videti ovde.