Logor Topovske šupe

 

O vođenju

 

U blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma. Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. O Topovskim šupama se i dan danas, nažalost, jako malo zna. Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra. Posete je moguće organizovati tokom cele godine. Nepohodna je prethodna najava posete od minimum 3 nedelje unapred zbog organizacije, jer se originalne zgrade logora nalaze na privatnom posedu.

 

Gde

 

Lokacija se nalazi na početku Tabanovačke ulice, na kružnom toku poznatom kao Autokomanda. U zavisnosti od veličine grupe, poseta počinje od ulaza u nekadašnji logor ili od platoa koji se nalazi iza zgrada u kojima su bili zatočeni Jevreji i Romi.

 

Trajanje

 

1.30h

 

Ukoliko želite da rezervišete vođenje, možete to uraditi putem sekcije na naslovnoj strani vebsajta - Rezerviši, ili putem mejla na centarzaprimenjenuistoriju@gmail.com

 

 

 

Više o logoru Topovske šupe: http://topovskesupe.rs/