Batajnica: zločini nad Albancima 1999. godine

 

O vođenju

 

Na osnovu podataka prikupljenim u sudskim i istražnim procesima pred domaćim i međunarodnim organima, Centar za primenjenu istoriju organizuje turu po beogradskom naselju 13. Maj, gde se nalazi baza Specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije u kojoj su se nalazile tajne masovne grobnice sa telima albanskih civila, ubijenih od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu. Tokom ture govori se o zločinima nad civilima na Kosovu, organizovanoj akciji srpskih vlasti na prikrivanju zločina, masovnim grobnicama na teritoriji Srbije I konkretnoj lokaciji u naselju 13. Maj, gde je pronađeno najviše masovnih grobnica. Tematizuje se i sećanje ove događaje i koje je njihovo mesto u današnjoj zvaničnoj politici sećanja.

 

Gde

 

Vođenje se odvija u naselju 13. maj kod Batajnice. Polazi se sa autobuskog stajališta na Zelenom vencu i nakon 30 minuta se javnim prevozom stiže do skretanja za naselje 13. maj. Proćićemo putem koji vodi ka bazi, kojim su prolazili kamioni sa telima žrtava, a zatim stižemo do baze (ulazak u bazu i pristup samoj lokaciji masovnih grobnica nije moguć). Potom ćemo se uputiti do obližnje crkve koja je podignuta na inicijativu i uz pomoć specijane policijske jedinice stacionirane u bazi. Nakon toga se vraćamo u centar Beograda, gde se tura završava.

 

Trajanje

 

3h

 

 

Ukoliko želite da rezervišete vođenje, možete to uraditi putem sekcije na naslovnoj strani vebsajta - Rezerviši, ili putem mejla na centarzaprimenjenuistoriju@gmail.com.