Antifašistička borba u Beogradu

 

O vođenju

 

Na osnovu publikacije Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu. Priručnik za čitanje grada (uredili Rena Redle i Milovan Pisarri), Centar za primenjenu istoriju organizuje pešačku turu po Beogradu tokom koje se govori o antifašističkoj borbi protiv okupatora i kolaboracionista, o represalijama nad antifaštima i o borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine. Tematizuje se i sećanje na te borbe, kako i zašto se promenilo nakon raspada Jugoslavije, i koje je njegovo mesto u današnjoj zvaničnoj politici sećanja.

 

Gde

 

Vođenje se odvija u centru grada. Polazi se od zgrade Doma vojske, gde se tokom Drugog svetskog rata nalazilo sedište Gestapo-a. Niz ulicu Braće Jugovića prolazi se pored mesta gde su organizovane sabotaže i atentati protiv Nemaca i kolaboracionista, sve do zgrade Matematičkog fakulteta gde se do 1941. godine nalazila "Glavnjača", odnosno zatvor policije u kojem su komunisti hapšeni i mučeni. Vođenje se završava na Kalemegdanu kod grobnice narodnih heroja.

U zavisnosti od grupe i interesovanja, vođenje može da se proširi i na druge lokacije u gradu i van grada na koje je moguće stići autom ili kombijem. Među tim lokacijama nalaze se Groblje oslobodilaca, logor na Banjici, Memorijal u Jajincima.

 

Trajanje

 

2h

 

Ukoliko želite da rezervišete vođenje, možete to uraditi putem sekcije na naslovnoj strani vebsajta - Rezerviši, ili putem mejla na centarzaprimenjenuistoriju@gmail.com.